Motor og motorsporten har mange tilhengere verden rundt, det arrangeres mange små og store race av forskjellige slag hvert år omkring i stort sett hele verden.Nascar løpene har bygd seg opp fra å være bare et lite løp, til å bli en mega suksess. Ikke bare i Amerika, men også utover i verden har interessen spredt seg. Det startet som lokal uskyldig moro, men er i dag kanskje det aller største racing arrangementet i Amerika. Det holdes løp på over 100 baner hvert år og antallet race er på nesten 2000, omtrent alle stater har sin egen Nascar bane som kan ta opptil 170 000 tilskuere er det ikke småsaker vi prater om her.

Starten

Starten

Det hele startet på den berømte Daytona Beach som ligger i Florida, dette er et godt kjent sted som egner seg ypperlig for å sette farts rekorder. Stedet ble yppig brukt på tidlig 1900 tallet for optimistiske farts rekord forsøk. Det stedet som egnet seg best i området var Bonneville Salt Flats, her ble det satt mange rekorder mellom 1905 og 1935. Det ble så arrangert billøp på stranden og veiene i nærheten, det var baner som var omtrent tre kilometer lange. Disse løpene ble mer og mere populære og ble avholdt stadig oftere. Spesielt de som hadde drevet med spritsmugling under depresjons tiden likte denne formen for sport, de var jo vant til store hastigheter med spesial lagde biler. Bill France er en av hoved mennene bak det Nascar vi kjenner i dag, han som også var en racerbil fører ville sammen med en del andre sjåfører ha organiserte løp. Med mange baner som hadde sine egne regler ble det mye rart som man måtte forholde seg til. Denne gruppen av sjåfører opprettet da formelt stiftelsen Nascar i slutten av 40 tallet og jobbet hele tiden med og få til et regelverk som skulle gjelde på alle banene.

De første løpene

De første løpene

Allerede året etter at de hadde dannet Nascar ble det første løpet under organisasjonen holdt, det ble da nesten selvfølgelig at det nettopp ble holdt på Daytona Beach. Det var Red Byron som var førstemann til å vinne Nascar, han var en dreven sjåfør som vant flere Nascar løp etter dette. Med tiden ble det så satt opp forskjellige grupper og typer av disse racene, stock car racing som var den mest vanlige, Monster Energy Nascar Cup Series, Xfinity Series, Camping World Truck Series er de mest vanlige racene. Så har man noen regionale varianter som Nascar K&N Pro Series, Whelen Modified Tour, Nascar Peak Mexico Series er noen av dem.Nascar har også arrangert løp i Europa, Japan og i Australia og har blitt utrolig populært verden rundt. Det er i Amerika det nest største sporten når man ser på seerantallet, de blir bare slått av NFI. Det har blitt over 150 land som også sender disse løpene, så at det er populært er det ingen tvil om.

Nascar har blitt en million forretning, tv rettigheter, inngangspenger, supporter utstyr og reklameinntekter har vokst enormt. Hovedkvarteret ligger i Daytona Beach og de har åpnet flere avdelinger i Los Angeles, New York, Arkansas og i Nord Carolina. De har også startet sin egen skole for å utdanne mekanikere, Nascar Technical Institute i Nord Carolina.