Sist skrev jeg om Ferrari, den italienske skjønnheten, men når vi først er inne på luksusbiler fra Europa, er det i hvert fall et merke til som må nevnes. Jaguar, den britisk produserte skjønnheten, er definisjonen på drømmebilen for mange. Her i landet finnes det til og med Jaguarklubb, som gir ut bladet Jaguar. Bilmerket er mest kjent for å ha sportslig preg men har i dag biler i all slags klasser og til og med SUV og sedanmodeller. Jeg vil videre si litt om dens historie og i tillegg beskrive den moderne Jaguar- sportsbilen.

Jaguar før i tiden

Historien til Jaguar begynner i 1922 da William Lyons og William Walmsley grunnla Swallow Sidecar Company. Først bygget de elegante sidevogner fester på gamle motorsykler, men i 1926, endret de retning til å lage biler. Austin Swallow, den første Jaguaren ble til, som ganske raskt ble en suksess. Deretter vokste bare firmaet og produserte flere andre modeller som bidro til at de deltok på London Motor Show. Allerede i 1936 dukket navnet Jaguar opp i en av SS-modellene. Etter andre verdenskrig, falt SS bort, grunnet assosiasjoner til nazisme og fabrikken ble kalt for Jaguar Cars. Det som kjennetegnet bilens utseende på den tiden var store frontlykter og noen modeller med mindre frontlykter på støtfangeren. Senere ble sidelyktene plassert på skjermene mellom de to hovedlyktene. Jaguar har hatt mange innovative løsninger opp gjennom og populariteten økte raskt, blant annet i USA. Den kjente filmstjernen Clark Gable hadde sportsbilen Jaguar XK 120!

Bilmerket har gått gjennom en del eierskapsendringer. Jaguar Cars overtok Daimler i 60-årene og kom med i British Motor Holdings Ltd. i 1966, som senere ble statseid. I 1984 ble firmaet privatisert og eid av Ford fra 1989 til 2008, da det ble solgt til indiske Tata Motors Ltd. som eier merket i dag. Jaguar Daimler Heritage Trust i London sørger for at de unike modellene fra starten av blir tatt vare på og utstilt i museer. Det blir solgt rundt 200 000 modeller årlig i hele verden.

Jaguar F-Type

Jaguar F-Type

Denne ultimate to-seteren kan leveres enten med eller uten tak. Her får du maksimal ytelse og bilopplevelse i en og samme bil. F-Type kan enten leveres med 2.0 l i4 turboladet bensinmotor og 300 hestekrefter eller med femliters motor med 575 hestekrefter! Her når du toppfarten på 300 km/t på kun 3,7 sekunder! Den har 8-trinns automatgirkasse og et bremsesystem som styrer bilen godt, selv i de skarpeste svingene. Eksosanlegget forsterker motorlyden og gir deg den særegne sportsbilfølelsen. Det er gjort alt for at du skal føle deg trygg med eksempelvis de spesielle setebeltene som strammer automatisk ved bråbremsing. Teknologien er innovativ og bidrar til enda større kjøreglede. Det interaktive førerdisplayet og toppmoderne lydanlegg er bare noen av eksemplene på det.

Interiøret gir en luksuriøs følelse med flott design og mange unike detaljer. De sportslige setene sørger for maksimal komfort med avkjøling og oppvarming. Eksteriøret er flott fra alle vinkler. Det som gir et spesielt preg er de smale avlange front- og baklysene, som gir bilen et dramatisk utseende. Det er LED lys både foran og bak og elegante og aerodynamiske linjer hele veien. Bilens ytre fremstår tøft og maskulint.