Ikke bare amerikanske biler på topp

Nordmenn har en lang tradisjon for å elske amerikanske biler. Disse sterke og tøffe bilene fra rett over havet har ikke bare med seg kraftig motor og et helt karakteristisk utseende. De har også med seg en følelse av å tilhøre en kultur, leve den amerikanske drømmen i Norge. Dette på tross av at selv de mest entusiastiske eierne av amerikanske muskelbiler må innrømme at det å ta svinger eller kjøre på smale norske veier, er ikke styrken til disse bilene. Så selv om jeg personlig har en skikkelig rå Doge i garasjen, følger Duckydynasty på TV samt slapper av med de mest amerikanske spillene på Pokerstarscasino når jeg skal ha en time-out, så må jeg innrømme at det ikke alltid passer med amerikansk stil i Norge.

For når det kommer til funksjonalitet på norske vinterveier og ikke minst kvalitet så er det mange andre bilmerker som utmerker seg. Jeg har en mer vintervennlig bil i garasjen som jeg bruker til vanlig. Den sørger for at jeg kommer meg dit jeg skal uansett vær.

Sikkerhet på norske vinterveier

Sikkerhet på norske vinterveier

Norske vinterveier er notoriske. Salting, brøyteforhold, is og dårlig underlag skaper sliter på motor, hjuloppheng og andre bildeler. Derfor er det viktig at bilen har et godt veigrep på snø og is. Kvaliteten på dekkene påvirker også hvordan bilen fungerer under slike forhold. Derfor er de aller fleste slike tester gjennomført med biler som har samme dekk så dekkene ikke skal påvirke testen. I denne artikkelen så henter jeg informasjon fra litt forskjellige kilder, så dekk kvaliteten kan ha en større påvirkning enn i mer tradisjonelle tester hvor man har kontroll over alle faktorene.

Samtidig så mener jeg å se et vist mønster i de testene jeg ser gjennomført, både når man sammenligner flere biler og når man kun ser på enkeltmodeller. Felles er det at noen merker som går igjen, nemlig Audi, Volvo, Mercedes, Subaru og Volkswagen. Disse merkene har de siste årene sørget for å levere biler som tåler belastningen på norske veier uten å stadig måtte inn til reparasjon grunnet skader og de holder seg godt på veien. Flere av disse merkene, og andre, har begynt å legge deler av sine testløyper til Norge, Finland og resten av Norden så de er sikker på at alle faktorene er tatt med i beregningene.

Det elektriske anlegget

Det elektriske anlegget

En av de største problemene for mange norske bilister vinterstid er selvsagt det elektriske anlegget. Dette er sårbart for de verste kuldesjokkene i Norge, noe som sørger for mange tekniske svikt i løpet av en vintersesong.  Derfor har man i testene de siste årene også inkludert det elektriske anlegget, inkludert varmeanlegget. Et dårlig varmeanlegg kan fort føre til flere tekniske problemer og ikke minst så er det svært ubehagelig.  Så disse resultatene er tatt med i oversikten som er vist helt nederst i artikkelen.

Ikke pris det går på

Det er ikke bare pris som avgjør hvordan bilen oppfører seg. Noen av de beste bilene på markedet for norske forhold er faktisk Audi Q2 som ligger midt på treet når det kommer til pris. Det samme gjelder for flere av de andre på topplistene. Her finner man nemlig også biler som VW Tigua og Opel Astra (i 2017), som regnes som helt vanlige biler og jevnt over får gode skussmål på alle fronter.

Dyrere biler som Jaguar og Mercedes er selvsagt også med og gjør det svært bra. Men det er verdt å merke seg at de mer tradisjonelle muskelbilene ikke kommer godt ut. Dette er som forventet, noe de fleste nordmenn etter hvert har blitt klar over.

Tester

Den uformelle oversikten som jeg har lagt opp her bruker data hentet fra mange forskjellige kilder, men da spesielt fra motorforumet broom og motor.no. NAF har også gjort en rekke tester, men det er ikke hvert år man tester ettersom testene er dyre å gjennomføre. Så det er ikke enkelt å skulle lage noen gode oversikter som alle er enig om.

Det er også svært mange forskjellige bilmerker som man kan inkludere i en slik test. Skal man sammenligne biler med firhjulstrekk med biler uten? Firhjulstrekk er absolutt en fordel på glatt føre, men samtidig så er dette gjerne dyrere. Så det er ikke slik at alle har råd og derfor blir en slik sammenligning mindre hensiktsmessig. Jeg har derfor valgt å tenke på merke mer enn modell når jeg gjør min oppsummering. Så må man gå inn i detaljene på egen hånd.

Listen blir da som følger:

  1. Audi
  2. Subaru
  3. Mercedes
  4. Volvo
  5. Hyundai
  6. Toyota
  7. Peugeot

Skal du finner flere detaljer så anbefaler jeg følgende artikler:

Motor sin store vinterbiltest som du finner her.

TV2 og Broom sine individuelle tester som du finner her.

Dette er bare noen av de mange godbitene som du kan finne på nettet bare du søker litt ekstra.

Lykke til på vinterføre!