En god del av de Amerikanske bilmerkene har vi gått igjenom, noen flere skal fortsette med her. Starter med fortsettelsen med artikkelen i fra forrige gang med bilmerket Dodge.

Som alle bilmerker slet også Dodge seg noen vanskelige år rett etter krigen. Endringer måtte til, det ble mindre motorer og selve bilene ble også mindre.

Dodge Coronet og Aspen var noen av de mindre bilmodellene som kom, de store  tunge bilene var de vanskelig og få solgt på den tiden. Dyr drivstoff og dårlige tider tvang frem denne endringen så lenge.

Utviklingen gikk uansett videre og stadig nye varianter kom på markedet, som flere motor alternativer, gearkasser, bremsesystem mm. Salget tok seg opp sakte men sikkert og de større bilene ble igjen enklere og få solgt.

Muskel bilene gjorde også sitt inntog i modellutvalget i sent 60 og tidlig 70 tallet, biler som Charger, Challanger, Super Bee og Coronet R/T. Her var det biler som hadde det meste av HK under panseret på den tiden. Populære biler blandt ungdommen som ville ha fart og spenning.

Det ble igjen endringer i modellene når oljekrisen i starten av 70 tallet kom. Igjen ble bilene mindre og motorene likeså, modeller som Horizon, Omni, Dart og i mellomklassen kom Aspen, Monaco, Aries og en ny Coronet. Billigere biler med mere økonomiske motorer som fristet kundene mere.

Tidlig på 80 tallet var det igjen satsing på de kraftige motorene, modeler som Daytona og Viper kom til i modellutvalget og nyere versoner av Callenger, Charger og Coronet. Raske biler som fristet den yngre garde.

Van`s og pickup med Ram som betegnelse tok seg også opp i salgsstatestikken. Merke Ram ble holdt separat fra Dodge som eget merke, men var alikevel Dodge sin modell.

Det startet med Dodge sine rammer og chassis men de byttet dette ut med egene varianter i 30 årene.

Her var det også mulig og få satt inn en kraftig Hemi motor og med firehjulsdrift og det ble fort ett populært merke for de som ferdes litt utenfor byene. 4X4 offroad som det kalles vart en populær fritids beskjeftigelse bland mange.

Modell utvalget til Dodge ble jevnt og trutt utvidet med modellene Ram van, Ram Wagon, Grand Caravan, Ramcharger, Durango mm.

Med årene så har det blitt eksportert til mange land. Argentina startet allerede i 20 årene, Asia, Australia, Brasil, Canada og Europa mm. Populære biler har dette blitt verden rundt.

Plymouth

Plymouth ble til i slutten av 20 årene. Merket som ble lansert av Chrysler som ett billig merke som de kunne tilby kundene som ikke hadde råd til Chryslers egne biler.

Merket klarte seg lenge veldig bra, stort sett lå de på tredjeplass på salgs statestikken rett bak Ford og Chevrolet og det er slett ikke så ille.

Plymouth merket er nå lagt ned etter ca 70 år på markedet, med modeller som Barracuda, Arrow ,Duster, Fury, Grand Voyager, Neon, Savoy, Suburban og Valiant som er noen av modellene de hadde. Vi ser fortsatt en god del av disse bilene rundt omkting i landet på stevner og utstillinger. Så Plymouth vil garantert synes ute i trafikken lenge.