Det har blitt mange flotte biler som vi har tatt for oss i tidligere artikler, vi fortsetter litt der vi avsluttet forrige gang og tar for oss noen flere merker som vi kjenner igjen fra det norske amcarmiljøet. Den første ut i dag blir Chrysler sine biler.

Chrysler

Chrysler ble til i midten av 20 årene og det var Walter Chrysler som sto bak ideen om og starte en bilfabrik, men istedet for og starte helt fra bunnen av valgte han og kjøpe Maxwell Motor Company som lå nesten nede på grunn av enorm gjeld og startet med og produsere sine egene biler. Han satset stort omtrent fra dag en, og han fortsatte med satsingen og kjøpte opp Dodge Brothers og Fargo Trucks fem år etterpå.

Han presenterte også Desoto og Plymouth merkene som en del av sin satsing, noe som mange trudde skulle ende i ruin. Men neida han klarte og holde produksjon og salg gående og fortsatte sin utvidelse av Chrysler imperiet.

Den første bilen han lanserte var med en 6 sylindret motor, 4- hjuls hydrauliske bremser, forgasserfilter, oljefilter, fulltrykkssmøring og en høykompressmotor dette var stort sett totalt fraværende på datidens biler. Han lå langt forran de andre og likevell solgte han bilene til konkuransedyktige priser, det var nok en av grunnene til at det gikk veldig bra for Chrysler.

Det var også Chrysler som ble det første bilmerket med radio i bilene, sammen med firmaet Philco utviklet de radioen som fikk navnet  All- Transistor Radio i midten av 50 tallet. Men de stoppet ikke der, det neste ble den første elektroniske bensininnsprøytningen i slutten av 50 tallet.

Noen av de mest kjente modellene Chrysler kom med var Airflow, PT Cruiser, Valiant, Voyager og Chrysler 200. Som flere av bil merkene tok også Chrysler steget og produserte fly, VZ- 6 ble det kaldt, men dette ble en liten fiasko for Chrysler og de la ned produksjonen etter kort tid. De gjorde større sukksess med raketter som de produserte for den Amerikanske hæren, en type som var videreutvikling fra tyskernes V-2 raketten.

Buick

Da titter vi litt på Buick sin historie. Det ble til i ca 1903 av David D Buick som da gjorde et forsøk på og starte opp sin egen bilfabrikk, men det gikk ikke så veldig bra for alt året etter tok W Durant over ledelsen av firmaet. Han klarte og få fart i omsetningen og etter fire år ble Buick en del av General Motor som ble stiftet da. Buick ble da et solid bunnprodukt for dem, de var relatift dyre biler som lå rett under Cadillac sin klasse ute i markedet men de solgte bra. Noen av de modellene vi kjenner mest her hjemme er vel Skylark, Electra, LeSabre, Estate, Century og Roadmaster.

Dodge

Dodge er et merke som ble til i tidlig 1900 tallet av brødrene John og Horace Dodge, de startet sin karriere i bilindustrien med og lage rammer og motorer til Ford sine biler. Da de startet sitt eget merke som hadde en enorm suksess, de var det desiderte største merket i 20 årene etter bare ca seks år på markedet, slett ingen dårlig prestasjon. De inngikk som mange andre merker inn i et større konsern  etterhvert, de ble Chrysler som vart deres videre utviklere men navnet ble opprettholdt.

Det var noen flere kjente bilmerker fra Amerika, fortsettelsen følger i neste artikkel.